Kan solcellsparker fungera som framtida kolsänkor? Biolan och Better Energy undersöker fördelarna med att återplantera torvmarker
Biolan och Better Energy undersöker tillsammans hur återvegetering av torvmarker i solcellsparker kan bidra till att binda koldioxid. De två företagen letar efter lösningar genom att återinföra inhemsk vegetation.
Finland går allt mer mot förnybar energi, och efterfrågan på lokalt producerad förnybar energi växer. Better Energy har byggt 1 600 megawatt solenergi i Nordeuropa. Under 2023 genererade bolaget tillräckligt med grön el för mer än 250 000 europeiska hushåll. Företaget planerar att etablera solparker med en utvecklingsportfölj på över 3 000 MWp och en total yta på 4 000 hektar i Finland, vilket täcker den årliga förbrukningen för mer än 500 000 finska hushåll.
"Vårt mål är att bygga solenergi på industriell skala i Finland på det mest ansvarsfulla sättet. Detta kräver att man tar hänsyn till den lokala miljön, intressenter, markägare, grannar och framtida generationer från början av processen. Vårt långsiktiga mål är att uppnå ett negativt koldioxidavtryck, och ett sätt att göra detta är att undersöka om solparker kan fungera som kolsänkor," förklarar Marcus Stenstrand, Business Director för Finland på Better Energy, om företagets verksamhetsmodell.
Better Energy's första solpark, med en årlig produktionskapacitet på cirka 34 GWh förnybar energi, förväntas vara klar nära Vierumäki vid Laviassuo år 2026. Företaget utvecklar sina första solparker i Finland på nedlagda torvutvinningsområden.
Möjligheter att producera solenergi samtidigt som koldioxid fångas
Mänsklig aktivitet har redan förändrat en stor del av torvmarkerna i Finland. Better Energy, i samarbete med Biolan, utvecklar en vegetationsstrategi för sina solparker som syftar till att förbättra återväxten av torvmarkerna.
"Biolans mål är att hitta förnybara råmaterial för produktion av växtsubstrat. I flera år har vi varit involverade i forskning som söker lösningar för hållbar användning, bearbetning, skörd och odling av förnybar biomassa, såsom sphagnum-mossa. Nu kan vi använda denna kunskap för att även omvandla solparksområden till kolsänkor," säger Janne Pitkänen, Biolans Director of Peatland Operations.
"Kolsänkefunktionen för nedlagda torvutvinningsområden kan återställas genom att bibehålla höga vattennivåer, vilket gör att grundvattnet stiger nära ytan på torven. Detta möjliggör växtlighet av mossor och andra växter, vilket i sin tur förbättrar biologisk mångfald och kan leda till långsiktig koldioxidbindning. Vegetationen spelar också en kritisk roll i vattenfiltrering, effektivt behållande av närings- och humusavrinning genom att fungera som ett naturligt filter," säger Leena Virkki, Senior Environmental and Sustainability Specialist på Better Energy.
"På Biolan bedriver vi forskning och gör långsiktiga investeringar för att hitta de mest miljömässigt hållbara råmaterialen. Området för solparkerna kan också vara en möjlighet att odla förnybar biomassa för produktion av växtsubstrat," säger Biolans Pitkänen.
"Vi har inte byggt solparker på våtmarker någon annanstans i Europa. Biolans expertis inom torvmarkverksamhet kommer att vara oerhört värdefull för att vi ska kunna vegetera de nedlagda torvmarkerna. Vi har funnit en partner i Biolan som delar våra värderingar och målet att bygga en mer hållbar framtid," avslutar Marcus Stenstrand på Better Energy.
Om vår partner
Biolan är ett finskt familjeföretag vars 50-åriga historia bygger på att skapa och utnyttja den cirkulära ekonomin. Med sina produkter strävar Biolan efter att minska den miljöbelastning som orsakas av människan. Biolans namn kommer från orden biologisk gödsling. Idag omfattar produktsortimentet trädgårds- och krukväxtprodukter som använder återvunna råvaror, torrtoaletter, komposter och miljövänliga avloppssystem. För mer information, besök: www.biolan.com.
För mediaförfrågningar kontakta Janne Pitkänen | janne.pitkanen@biolan.fi